Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dohoda Kočnerovho sudcu nemá obdobu! Za svedectvo dostal beztrestnosť, nechali mu aj tisíce eur z úplatkov

Marian Kočner
Marian Kočner (Zdroj: Topky/Peter Korček)

NITRA - Na Národnej kriminálnej agentúre v Nitre je v posledných týždňoch skutočne horúco. Pred budovou krúžia novinári, v budove zúri akcia Búrka. Dôvodom je výsluch kajúcnika Vladimíra Sklenku, ktorého svedectvá spustili vlnu obvinení voči trinástim sudcom bratislavských súdov. Topky.sk prinášajú detaily toho, na čo bývalý sudca Kočnerove peniaze z úplatkov použil, aj to či desaťtisíce eur po priznaní odovzdal polícii.

Bývalý podpredseda Okresného súdu Bratislava I Vladimír Sklenka sa za múrmi Národnej kriminálnej agentúry skutočne rozrozprával. Priznal, že s Marianom Kočnerom spolupracoval roky. Z jeho otvorenej výpovede vyplýva, že si za vybavovanie a ovplyvňovanie súdnych rozhodnutí na úplatkoch „zarobil“ desiatky tisíc eur. Konkrétne má ísť o takmer 200-tisíc eur, ktoré ako sám povedal, dostal od Mariana Kočnera. Podľa zistení Topky.sk však ani samotný Sklenka netuší, koľko presne od Kočnera dostal. Môžem povedať, že neviem či je to takáto suma, lebo zakaždým je táto suma iná,“ odpovedal na otázku advokáta počas výsluchu.

Po tejto odpovedi právnika zaujímalo, načo Sklneka použil peniaze, ktoré zinkasoval za svoje trestné činy. „Na dovolenky, na zariadenie, na prerábku domu, alebo nejakú dostavbu niečoho,“ nechal sa počuť bývalý sudca. No od Kočnera bral podľa vlastných slov, za svoju trestnú činnosť, aj iné úplatky, ako peniaze v hotovosti. „Bol to golf a nejaké hodiny Golfu vo WELTENE Báč pre môjho syna,“ ozrejmil Sklenka. 

Z výsluchu však vyplynulo, že niekdajší podpredseda Okresného súdu Bratislava I nebral úplatky len od Kočnera. Podľa vlastných slov mu peniaze nosil aj vlastný kolega, sudca Krajského súdu v Bratislave Richard Molnár. Ten je aktuálne práve pre svedeckú výpoveď Sklneku vo väzbe

Peniaze od Kočnera nikto nepýta

Za podrobnú výpoveď, ktorá rozkryla sériu zločinov na bratislavských súdoch si Sklenka po dohode s prokurátorkou Úradu špeciálnej prokuratúry Valériou Simonovou, vyslúžil dočasné odloženie obvinenia za trestné činy, ktoré ako podpredseda súdu spáchal. Z výsluchu pred vyšetrovateľom NAKA vyplýva, že  dohoda o absolútnej beztrestnosti, ktorú mu prokurátorka Simonová prisľúbila, nemusí byť zďaleka jediná výhoda, ktorú Sklenka za svoje svedectvo vymenil. Zaujímavé pozadie totiž odkrýva Skelnkova odpoveď na otázky týkajúce sa peňazí, ktoré za roky spolupráce s Marianom Kočnerom na úplatkoch získal.

 Vyzvali vás OČTK na vydanie príjmu z trestnej činnosti?“ spýtal sa na rovinu jeden s advokátov. Sklenkova odpoveď pred vyšetrovateľom už nebola taká jednoznačná. „Nemám o tom takú vedomosť“. Advokáti, ktorí Sklenku konfrontovali s výhodami, ktoré s prokurátorkou vymenil sa s jeho odpoveďou neuspokojili. Stále ich totiž zaujímalo, čo sa stalo s desiatkami tisíc eur, ktoré ako sudca od Kočnera dostal. „Ani ste ten príjem z trestnej činnosti nevydal OČTK dobrovoľne?“ odznela ďalšia otázka pred vyšetrovateľom NAKA. 

Sklenkova odpoveď po tejto otázke, už bola jednoznačná. „Nie“. Táto informácia dostáva Sklenku, ako svedka do úplne iného svetla. Všetko nasvedčuje tomu, že okrem absolútnej beztrestnosti, vymenil svedok Sklneka svoje svedectvo aj za takmer 200-tisíc eur z úplatkov, na ktoré mu do dnešného dňa nikto nesiahol. Peniaze si Sklenka pokojne užíva, veď ich ako sám vraví, použil na dostavbu, prerábku a zariadenie novostavby rodinného domu v bratislavskej Vrakuni.

Čo na to prokurátorka

Topky.sk v súvislosti so závažnými informáciami, ktoré vyplynuli z výsluchu Vladimíra Sklenku oslovili prokurátorku Valériu Simonovú. Tá totiž dohliada na zákonnosť postupu pri vyšetrovaní prípadu, v ktorom figuruje Sklenka ako korunný svedok. Prokurátorky sme sa spýtali na to, či vydala pokyn na zaistenie majetku v hodnote desiatok tisíc eur, ktorý Vladimír Sklenka, podľa vlastných slov nadobudol z úplatkov od Mariana Kočnera a či bol, respektíve bude, majetok nadobudnutý z peňazí pochádzajúcich z trestnej činnosti bývalému sudcovi zaistený. 

„Predmetná trestná vec je v štádiu neverejného prípravného konania. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa Úrad špeciálnej prokuratúry nebude k veci, ani k vykonávaným procesným úkonom vyjadrovať,“ odpísala nám prostredníctvom hovorkyne prokurátorka Valéria Simonová v reakcii na otázky o Sklenkovych peniazoch z trestnej činnosti. Či si Vladimír Sklenka bude majetok nadobudnutý z páchania trestnej činností bez ujmy užívať, alebo mu orgány činné v trestnom konaní neskôr na peniaze siahnu budeme sledovať. 

Viac o téme: SudcaúplatkyMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu